Поети змагались в стінах Дубенського замку

Поети змагались в стінах Дубенського замку
Поети змагались в стінах Дубенського замку

5 березня в Дубенському замку відбувся літературний конкурс під назвою “ЛІТра поезії”. В кілька турів поети з Дубенщини змагалися за звання найкращого. Переможця обирали за результатати голосування відвідувачів заходу.

В перервах між турами для присутніх зіграв вопрокаліст гурту “Відстань” Михайло Коваль, свої прозові твори зачитали Діма Волов та Софія Гудич. Організатором заходу є ВП ГО “ВМР Національний Альянс” у Рівненській області.
Участь в так званому поетичному слемі взяли семеро конкурсантів: Свілана Марчук, Дмитро Вавринюк, Андрій Мелоян, Стела Артуа, Марія Штука, Настя Пригода, Анастастасія Алексейчук. Для читання своїх творів кожен мав по від 4 до 2 хвилин в різних турах. Вірші лунали на теми України, війни, кохання та людських чеснот. Варто зазначити, що абсолютно всі автори поезії виявились зовсім не схожими одне з одним, тож гості свята змогли насолодитися цікавими поетичними формами.
Переможницею конкурсу стала поетеса Світлана Марчук, яка на “ЛІТрі поезії” читала свої твори вперше. Вона розповіла, що вірші – це те, що у неї всередині, тому вона й вступила на факультет літературної творчості та пише дуже багато авторських творів, проте не могла раніше їх читати на публіку, через свій внутрішній страх. У Світлани цілих дві перемоги! Перша здобута на конкрсі, а друга – перемога над власним страхом. В нагороду дівчина отримала книгу Юрія Іздрика.
Найоригінальнішим поетом виявився Дмитро Вавринюк, який, ввійшовши в трійку лідерів, зачитав в останньому турі такі слова: “Я б сказав, але не буду”. З таким виступом Дмитро здобув друге місце. Про сучасних поетів Діма говорить так: «Такі заходи дуже важливі, бо поет – це не для себе, це для людей. Не має сенсу якась річ, якщо нею ти не можеш поділитися з кимось. Не встачає сучасному поету мотивації (в школі, універі, державі), розуміння (це теж покликання, а не дитячі забавки), стереотипи (“о, ти поет, значить бідний безробітний”)».
Треба зазначити, що подібні заходи “Національний Альянс” в Дубно проводить не вперше і щоразу події користуються успіхом в місцевих.
Організатори заходу висловлють подяку директору Дубенського історико-культурного заповідника Леоніду Кічатому, конкурсантам та гостям, яких зібралося близько тридцяти. Про ідею організувати такий захід розповідає голова ВП ГО “ВМР Національний Альянс” у Рівненській області Ольга Ворончук: «На Дубенщині є багато талантів, але вони не завжди мають змогу поділитись своєю творчістю з широкою публікою. А поетичний слем дає можливість не лише бути почутими, але й позмагатись за прихильність публіки, розвиватись та самовдосконалюватись. Дубенчанам не вистачає подібних заходів, тому ми із великим задоволенням виконали цю місію, будемо проводити і надалі подібні заходи».
Зараз поезія для багатьох – спасіння. В ній шукають відради, поради й розваги. На захід відвідувачі прийшли кожен із власною метою і їм точно вдалось задовольнити свої потреби. Поезія нині повністю зникла з телеекранів, її зовсім не чути на радіо. Про стан поезії відвідувач літературного слему Віталій Шемета говорить так:
«Я, як людина сучасна, цікавлюсь не тільки новітніми технологіями, а й літературою, тому і відвідую такі заходи. Я вважаю, що великої необхідності повернення новітної літератури на телепростір немає, так як для сучасної молодої людини телевізор відійшов на задній план і все, що її цікавить, вона знаходить в інтернеті. На мою думку саме там поезія місце, а ще поетам треба часто спілкуватися з своєю аудиторією на таких заходах.»
Нинішньому читачеві треба вчитись розбиратись в літературі, адже вона невіддільна від історії народу і нації, а під час подібних заходів можна осзнайомитися з чимось новим та обговорити сучасні твори в колах таких самих шанувальників літератури.
“Національний Альянс” обіцяє й далі проводити літературні зустрічі в різних цікавих та оригінальних формах і гарантує таку ж дружню атмосферу, як і на “ЛІТрі поезії”.
Завжди пам’ятайте, що “Поезія – це завжди неповторність” та вчіться цінувати саме український продукт, адже він найближчий нам навіть за переживаннями та описаними проблемами.

Прес-служба ВП ГО “Всеукраїнський молодіжний рух
“Національний Альянс” у Рівненській області
Софія Гудич

64GbeshttW4 afgXfo8C27E Mq3CYohwu0s o7TDTCfqcD0 WSZFlP7mt7Q

© Всі права захищені - 2021, НАЦІОНАЛЬНИЙ АЛЬЯНС
Розробка сайту